Precis som andra produktionsdjur behöver odlade fiskar äta och får därför foder. Det är viktigt att välja rätt foder beroende på odlingens produktionsstruktur och omfattning. Fiskar har olika och särskilda behov under hela sin livscykeln från rom till matfisk. Behovet ser även olika ut hos specifika arter och under olika odlingsförhållande.
Fodret som våra odlare använder innehåller inte antibiotika och inte heller tillväxthormoner. Antibiotika får inte användas i förebyggande syfte i Sverige (precis som för lantbruksdjur) och tillväxthormoner är inte tillåtet. Antibiotika får endast användas och skrivs då ut av veterinär vid en konstaterad sjukdom.
Fodret innehåller heller inte genetiskt modifierade ingredienser.
Lagstiftningen kräver att genetiskt modifierade ingredienser uppges i de handlingar som åtföljer fodret (t.ex. etiketten).
Odlad fisk matas med ett torrt, extruderat pelletsfoder. Det foder som används är högenergifoder vilket är standard. För att fylla fiskens näringsbehov utfodras den med foder som är specialanpassade för respektive art samt tillväxtstadium.
Fodret är den allra viktigaste faktorn för en fiskodling. Fodret
är en förutsättning för att fisken ska tillväxa och må så bra som möjligt. Fodrets
närings- och energiinnehåll i kombination med fiskodlarens skicklighet är
avgörande för hur effektivt fodergivan kan nyttjas av fisken och omvandlas till
fiskbiomassa.
Fiskfoder till regnbåge och röding innehåller proteiner, kolhydrater, fett samt mikronäringsämnen såsom mineraler. Fettet kommer från exempelvis fisk-, raps-, soja- eller linolja. Kolhydraterna kommer i regel från vete och proteinerna från exempelvis fiskmjöl, fiskrens, mjöl från solros, lupin, och raps, sojabönor, ärtor eller favabönor.
Fiskfoder är i ständig utveckling och stora forskningsinsatser pågår globalt för att minska beroendet av fiskmjöl och fiskolja i fiskfoder samt utveckla, testa och ta alternativa foderråvaror i bruk.
Utvecklingen har medfört att kvoten fish in:fish out (FiFo), dvs mängden fisk in respektive ut, ligger på ca 0,8:1 (se bl.a. foderföretagens hemsidor).
Mängden fisk som produceras är därmed större än den fiskmängd som förbrukas vid tillverkningen av foder, vilket är positiv med tanke på resursnyttjande och ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. Av den fiskråvara som används i fodret utgörs ca 10–25 % av avskär (se bl.a. foderföretagens hemsidor).
Medlemsföretagens foderleverantörer är framför allt Biomar och Skretting men även en mindre mängd kan köpas från andra leverantörer.
Mer information om foder finns bland annat på leverantörernas hemsidor.
Biomar har även tagit fram några illustrativa posters om foderutvecklingen, utmaningar mm.
Biomar Norge har även producerat en film om foder tillverkning.Det finns flera olika system för utfodring av fisken. Utfodringssystemet i större fiskodlingar är oftast automatiserat och styrs elektroniskt. Maskinell utrustning skapar bland annat en möjlighet att få till en jämn fördelning av fodergivan över dagens ljusa timmar.
I de mer moderna systemen är denna datoriserad och styrs via applikationer i dator och/ eller smartphone där utfodringen av vardera kasse sker och där hänsyn tas till bland annat:
Hur mycket foder som fisken ska matas med beräknas i datorbaserade modelleringar baserade på fiskens energibehov och/eller fås från tillväxttabeller baserad på erfarenhetstal om procentuell daglig tillväxt relaterad till ovanstående parametrar.
Fiskfoder och utfodringsteknik har genomgått en omfattande utveckling sedan 1980- talet fram till idag vilket har inneburit en positiv inverkan på såväl fiskens hälsa som på miljön.
Mängden lättlöslig och därigenom potentiellt biotillgänglig fosfor i foder har minskat och även andelen lättillgänglig fosfor i fekalierna har minskat i motsvarande omfattning, likaså i foderspillets lättillgängliga del.
Några exempel på förbättringar redogörs för i det följande.
Fodersammansättningen
Fodrets sammansättning har förbättrats och passar idag fiskens näringsbehov bättre än tidigare. Förhållandet mellan protein, fett och kolhydrater är idag mer optimalt. Kunskap har också tillkommit rörande vikten av att använda
råvaror av god kvalitet med hög biologisk tillgänglighet för att fisken ska
kunna ta upp så mycket som möjligt ur fodret och omvandla till biomassa. Dagens
fiskfoder har även utvecklats för att exempelvis passa olika sorters laxfiskar och fodersammansättningen
ser även olika ut beroende på vilket livsstadium fisken är i.
Fiskodlarna arbetar för att minimera foderkonverteringen utan att riskera fiskens näringsbehov och målen med odlingen. Med en låg foderkonvertering kan fiskodlarna producera fisk med ett minimum av miljöpåverkan och få bättre resultat genom att använda mindre foder.
Även sett till det större resursperspektivet har fodret genomgått förbättringar. Under de senaste årtiondena har andelen animaliskt innehåll i fodret minskat och andelen vegetabiliska råvaror ökat. Mängden fiskmjöl och fiskolja i fodret har minskat och ersatts av mer resurssnåla alternativ. Det är även vanligt att en viss andel av råvarorna som härstammar från marina resurser som exempelvis fiskmjöl och fiskolja kommer från restprodukter från andra processer. Återtag av restprodukter och andelen av dessa i foder har ökat över tid och kommer sannolikt att öka ännu mer framgent då vi går mot mer cirkulära flöden.
För att ta med det i beräkningen kan man istället räkna med foderfisk-beroendet (forage fish dependency ratio, FFDR). FFDR beräknas på samma sätt som FIFO men inkluderar endast fiskmjöl och fiskolja producerat på foderfisk.
Nya produktionstekniker vid fodertillverkning, upphettning av råvaror och extrudering (fett tillsätts pellets i efterhand) av foder har möjliggjort ett högre fettinnehåll och ett lägre innehåll av kolhydrater. Detta gynnar fiskens näringsupptag och fodret får bland annat en lägre andel lättlöslig och större andel hårt bunden fosfor.
Copyright © Matfiskodlarna Sverige AB 2019