Intervjuer fiskodlare - 3 snabba frågor till våra fiskodlare
Under 2021 ställde vi 3 snabba frågor till några av våra fiskodlare. Ni finner svaren på våra ställda frågor nedan. 
Vad skulle ni som följer oss vilja lära er mer om svensk fiskodling? Skicka gärna en fråga som just du vill att vi ställer till någon av våra fiskodlare  genom att fylla i din e-post samt i meddelande fältet skriver ni in er fråga. 

3 snabba frågor till Robert Johansson, platschef på Näs sättfiskodling, Nordic Trout Sweden AB.


Vilken är din bästa stunden på dagen?

Det är när jag känner att jag har hunnit göra allt man vill göra under en dag. Att alla fiskar har det bra och äter samt att det är städat och snyggt överallt i hela anläggningen.  Det är även viktigt att alla anställda mår bra, att vi kan lita på och finnas där för varandra. Vi är som en liten familj vi som jobbar på fiskodlingen. 

Kan vem som helst jobba som fiskodlare?

Både ja och nej. Det är mycket viktigt att man har en känsla för fisken, för det odlingsmaterialet man har ansvar för. Som fiskodlare arbetar man inte bara för sig själv utan man måste värna om och bry sig om fisken, göra allt för att fisken ska må bra. Vi jobbar för fisken. Finns ingen som bryr sig så mycket om fisk som vi, från ägg till färdig matfisk, 24 h om dygnet, 7 dagar i veckan, året om.  Jag tror att ska man jobba som fiskodlare behöver man vara positiv, vilja lära sig, och inte vara en bakåtsträvare utan tänka framåt. Branschen utvecklas hela tiden framåt. Vi behöver även ha kunskap om hur fisken fungerar i vattnet. Har man de egenskaperna och känner ansvaret för fisken då kan alla lära sig yrket.  

Hur tror du fiskodlingen ser ut om 10 år i Sverige?

Jag ser helst att vi fått fler tillstånd och utökade tillstånd i Sverige. Idag gör många myndigheter det mycket svårt för oss som företag att verka och växa. Därför önskar jag att de handläggare som arbetar på myndigheterna intresserar sig mer för att arbeta tillsammans med oss fiskodlare, att vi interagerar mera. Vi behöver ha en bättre dialog, ökad förståelse för varandra och samverka mer i stället för att motverka. Detta är en förutsättning för att odling av fisk ska kunna växa i Sverige och bli starkare på marknaden.

3 snabba frågor till Johanna Sandström, fiskodlare på Överumans Fisk AB yngelodling i Bispgården


Vad brinner du för i ditt jobb som fiskodlare?

Jag älskar mitt jobb, är riktigt roligt, det är så varierat. Sedan är det roligt med utmaningar, att jag hela tiden kan utveckla mina tekniker. Riktigt kul att Sverige har fått upp ögonen för fiskodling och att det blivit sådan gemenskap med mycket nya utbildningsmöjligheter och att Jordbruksverket har mycket nytt om vattenbruket på sin hemsida. Det är bra att man pratar om fiskodling för att folk ska veta att fiskodling idag är inte densamma som för 40 år sedan. Vi har strikta kontrollprogram och vi tar hand om vår fisk på ett mycket bra sätt.

Hur ser din vanliga arbetsdag ut?

Fiskodlingen i Bispgården är en landbaserad recirkulerande anläggning för odling av yngel. De dagliga rutinerna är att jag plockar fisk som dött, ser över fiskarna hur de mår, kontrollerar vattenkvalitén som exempelvis pH, syre samt utfodrar. Egentligen så är det rätt varierat jobb under året, vi sorterar fisk, vi levererar fisk, får in ny fisk, har storstädningar mellan leveranser in och ut.  

Vilka typer av problem kan uppstå?

Vi kan få syredropp, sjukdomsutbrott, ibland kan även kraftbolagets reglering av dammarna påverka vår verksamhet. Det är en ständig övervakning av fisken, dygnet runt, och det gäller att vara snabb på att vidta åtgärder. Vi har pumpar som vi tar in vatten till odlingen så vi har även beredskapsjour, då strömavbrott förekommer, oftast beror det på vädret som åska, storm, snöoväder, då får vi larm och får åka in och se till att reservkraften gör sitt jobb.

Tre snabba frågor till Tomas Kuchta, Fiskodlare på EM-LAX AB


EM-LAX har flera fiskodlingar, vilken odling arbetar du på?
Jag jobbar på fiskodlingen i Fengersfors, Åmåls kommun, som är en landbaserad kläckeri och sättfiskanläggning samt att vi odlar sättfisk i nätkasse i sjön Ärr. Vi odlar både regnbåge och röding samt Gullspångslax, Klarälvslax, Gullspångsöring, Silenöring. Regnbåge och röding säljs vidare till matfiskodlingar medan övrig fisk säljs till kraftbolag för kompensationsutsättning i Vänern och Vättern.
 
Har du alltid velat arbeta som fiskodlare?
Ja och jag började jobba som fiskodlare redan 1997. Jag har jobbat på flera olika fodlingsföretag, både sättfisk- och matfiskodlingar. Men jag har även jobbat på odling där fisken sedan sätts ut i naturvatten för sportfiske.

Hur ser din vanliga arbetsdag ut?
Vi har flera rutiner som vi ska följa varje dag. Vi kontrollerar varje dag hur fisken mår och ser till att den har mat. Vi kontrollerar vattnets kvalitet i odlingsbassängerna, exempelvis måste vattentemperaturen och syrehalten vara stabila för att fisken ska må bra. Vi ser till att ha en god hygien och hålla rent i hela anläggningen, det är mycket viktigt. Vi har även mycket utrustning som ska underhållas och skötas exempelvis ledningar, pumpar, värmeväxlare och olika filter.

Tre snabba frågor till Elin Mehlhorn, Platschef på Svensk Fjällröding AB

Hur ser din vanliga arbetsdag ut?
Det är ständigt nya utmaningar och jag gillar att jobba så, när det händer saker hela tiden. Det finns inte en dag som är den andra lik. Här händer så mycket olika saker!

Vilka typer av utmaningar kan du möta under en dag?
Miljön är en stor utmaning. Vi har ett stort kontrollprogram. Vi är hela tiden med ute och tar prover, det är en viktig del att se för oss; vad fungerar, vad behöver vi förbättra eller utveckla – jag vill vara delaktig i alla detaljer!

Det finns också många myter att odling inte skulle vara bra för fisken. Många av de som tror det har aldrig ens varit på en fiskodling. Men det är mycket noggranna kontroller hela tiden över hur fisken mår och vad som är bäst för dem.
Hur ser du på framtiden för fiskodlingsbranschen i Sverige?
Det har utvecklats otroligt mycket bara på den tid jag har jobbat. Allra bäst för fisken är såklart att vara i sin naturliga miljö och ju närmare det vi kommer, desto bättre blir det för fisken. Det pågår många projekt kring detta.