Matfiskodlarna beviljades stöd, ur Jordbruksverkets anslag 1:5 anslagspost 2 djurhälsovård, att uppdatera branschriktlinjerna för svensk fiskodling och ta fram en guide för biosäkerhetsplan. Vi informerade om detta arbetet bland annat i vårt nyhetsbrev för vecka 3 2023: Nyheter vecka 3 2023-01-17 (miss.group)
Jordbruksverket har granskat och godkänner de delar som berör foder. Övriga områden som har gåtts igenom är smittskydd, införsel och förflyttning, djurhälsa djurskydd samt läkemedelsanvändning.
Livsmedelsverket har granskat och godkänner de delar som berör livsmedelslagstiftningen.
Våra nya reviderade Branschriktlinjer för uppfödning av fisk och guide för biosäkehetsplan för öppna system finns nu att ta del av här på wbbsidan och det går även att ladda ner dem i pdf.
Branschriktlinjerna har utformat så att de ska kunna användas av fiskuppfödare oavsett odlingssystem samt av så väl matfisk-, som sättfisk- och kompensationsodlare. De ska kunna användas av:
Nationella branschriktlinjerna
De nationella branschriktlinjerna godkändes första gången av Jordbruksverket utifrån lagstiftningen om foderhygien (förordning (EG) nr 183/2005) år 2019 (version daterad den 11 februari 2019). De utarbetades av branschorganisationen Matfiskodlarna Sverige AB i samarbete med en referensgrupp bestående av företrädare för olika odlingstekniker och inriktningar samt viktiga intressenter, Statens veterinärmedicinska anstalt, Länsstyrelsen, Djurskyddet Sverige och Distriktsveterinärerna.
Bland fiskodlarna finns en insikt om att omsorg om fisken inte bara är etiskt viktig utan också en direkt förutsättning för hållbara, produktiva och lönsamma odlingar. Fisken är stjärnan på våra anläggningar och det är till dess behov och förutsättningar vi måste anpassa vår verksamhet. Därför är fiskhälsa och fiskvälfärd ett genomgående tema för branschriktlinjerna. Glada, välmående fiskar ger glada, framgångsrika odlare.
All livsmedelsproduktion har påverkan på miljön, så även uppfödning av fisk. För att skapa en hållbar produktion måste strävan alltid vara att minimera negativ påverkan genom noggrann planering och goda rutiner. Sveriges miljölagar sätter tydliga ramar för hur fiskodlingen får påverka miljön, det tycker vi är bra, men vi har ambitionen att bli ännu bättre.
Fiskodling i Sverige bedrivs till största delen på landsbygden. Det innebär arbetstillfällen och positiva kringeffekter på platser där det behövs som mest. Men vi tycker att det är viktigt att fiskodlingen också sker i nära samarbete med närområdena, med omsorg om både samhället och andra lokala intressen.
Som konsument ska man kunna känna sig trygg med att maten kommit till bordet genom justa och hållbara metoder. Vi tycker att den fisk som äts ska vara producerad med omtanke i alla led oavsett om den köpts i en affär eller dragits upp på sportfiskeresan.
Matfiskodlarna har i samband med arbetet med branschriktlinjerna under 2018-2019 även arbetat fram en vägledning om Fiskhälsa, en lathund vid sjukdom samt rengöring och sanering.
Det allmänna sjukdomsläget inom den svenska fiskodlingen är gott. Branschen är förskonad från flera av de sjukdomar som orsakat problem i Europa. För att uppehålla denna nivå och sträva mot en än bättre fiskhälsa, med välmående djur och väl fungerande, lönsamma fiskodlingar måste arbetet med smittskydd och fiskhälsa fortsätta att utvecklas och förbättras.
Vid en inventering av det material som finns att tillgå för odlare avseende förebyggande och hantering av fisksjukdomar visade det sig att det finns gott om information. Men precis som flertalet odlare påpekade, fanns inget lättöverskådligt och sammanfattande uppdaterat material tillgängligt. För att kunskapen om fiskhälsa och fiskvälfärd ska kunna spridas och för att skapa bättre förutsättningar för framgångsrik fiskodling är det avgörande att informationen på ett lättöverskådligt och tillgängligt sätt når fram till dem som behöver den i sitt dagliga arbete. Utgångspunkten efter inventeringen av nuläget och samtal med odlare blev därför att en mer praktisk handlingsplan behövde tas fram utifrån det material som redan existerade. Resultatet av förarbetet blev dokumentet Fiskhälsa som finns att ladda ner nedan. Här finns sammanfattad information om sjukdomar som kan vara aktuella för svenska fiskodlare, information om den lagstiftning som styr hanteringen vid sjukdomsutbrott, en översiktlig sammanställning av olika behandlingsmetoder samt riktlinjer för hur det förebyggande arbetet bör gå till vid odlingarna. Dessa riktlinjer är direkt kopplade till den code of practice som gemensamt tagits fram av företrädare för branschen och andra viktiga intressenter.
Syftet med kursen var att erbjuda kompetensutveckling inom områdena förebyggande fiskhälsa, fiskvälfärd, biosäkerhet (inkl. import), fiskhälsa och smittskydd.
Kursens utgångspunkt var i branschriktlinjerna ”Odlad med omtanke – branschriktlinjer för svensk fiskodling”, som är under uppdatering av Matfiskodlarna.
Dessutom byggde kursen vidare på kapitlen ”Fiskens anatomi och fysiologi samt fiskhälsa och smittskydd” inom grundkursen för fiskodlare som för första gången hölls under 2 dagar i Umeå, vintern 2023.
Arrangörer
Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk (NKfV) tillsammans med SWEMARC, SLU Aquaculture, Matfiskodlarna och SVA.
Presentationer
Finns att ta del av här men även på NKFV webbsida där även inspelade föredrag finns att ta del av: AKVAKOMPETENS 2.0 (nkfv.se)
Presentationer dag 1
Presentationer dag 2
Presentationer dag 3
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bjöd in till en workshop om antibiotika,
smittskydd och fiskhälsa den 7 december 2021.
Bland annat redogjorde SVA för att de tagit fram en lathund för att underlätta rätt behandling av sjuk fisk. Denna finns att ta del av nedan.
Copyright © Matfiskodlarna Sverige AB 2019