Webbinarium Vattenbruket och beredskapen
Vattenbruket har en viktig roll i arbetet med att trygga svensk livsmedelsförsörjning.
Den 14 mars bjuder Organisationerna Matfiskodlarna, Svenskt vattenbruk och sjömat samt De Recirkulerande vattenbrukarna in sina medlemsföretag till ett webbinarium på temat Vattenbruket och beredskapen.
Livsmedelsförsörjningen är avgörande för att vårt samhälle ska fungera. Sveriges livsmedelsberedskap ska byggas upp igen.
Livsmedelsförsörjning och dricksvatten är 1 av 10 olika beredskapssektorer och det är Livsmedelsverket som är sektorsansvarig myndighet. De olika sektorsansvariga myndigheterna har i uppgift att leda arbetar med att samordna åtgärder, driva på och stödja arbetet inom sektorn, verka för samverkan och samordning med andra aktörer. Inom livsmedelssektorn har även myndigheter som Jordbruksverket, Länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt en viktig roll och ansvar kopplat till livsmedelsberedskap.
Primärproduktionen inom Vattenbruket har också en viktig roll i arbetet med att trygga svensk livsmedelsförsörjning. Primärproduktionen ska vara robust i fredstid som i händelse av allvarliga störningar och ytterst krig. Vi behöver bygga upp en ännu mer robust primärproduktion, som klarar av att trygga livsmedelsförsörjningen i hela landet.
Under 2025 och framåt kommer vi alla att, på olika sätt, behöva arbeta för att bygga upp en ännu mer robust beredskap i våra verksamheter. Därför bjuder vi nu in till ett första webbinarium på tema beredskap.
Agenda webbinarium
13:00 Hälsa alla välkomna
13:05-13:35 Jordbruksverket informerar om deras ansvar och roll i arbete med beredskap och vattenbruket samt kommande utlysningar av stöd för robusthöjande åtgärder inom primärproduktionen.
10 min Frågestund Jordbruksverket
13:45- 14:15 Livsmedelsverket informerar om deras ansvar och roll för beredskap inom primärproduktion samt NIS2/cybersäkerhetslagen och kommande vägledning.
10 min Frågestund Livsmedelsverket
14:25 - 14:50 Compare, Ingrid Ivars kommer att informera om och ge råd om "Hur skyddar du din verksamhets digitala egendom".
Compare är en innovationsplattform i Värmland där företag, startups, offentlig sektor, investerare, forskare och innovationsstödssystemet jobbar tillsammans för att lösa samhällets utmaningar med hjälp av framtidsinriktad digital teknik.
10 min Frågestund Compare
15:00-15:15 Öppen dialog om nästa steg. Hur kan vi stödja er som företag i arbetet med er beredskap - att bli ännu mer robusta?
Är du anställd hos någon av våra organisationers medlemsföretag och inte har fått en inbjudan via teams kontakta oss:
Matfiskodlarna, Wenche Hansen
Svenskt vattenbruk och sjömat, Ingela Skärström
De Recirkulerande vattenbrukarna, Ola Öberg