Förslag på mål och uppföljningsmetoder för svensk livsmedelsproduktion
Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att lämna förslag på hur uppföljning och mätning av livsmedelsproduktionen i Sverige kan förbättras och konkretiseras.

Jordbruksverket ska också beskriva möjliga målformuleringar samt för- och nackdelar med dem. Livsmedelsstrategin 2.0 är vägledande, för att livsmedelsstrategins riksdagsbundna mål ska kunna förverkligas.
I rapporten redovisar jordbruksverket uppdraget och lämnar förslag på mål för livsmedelsproduktionen samt på hur utvecklingen mot dessa kan mätas och följas. Uppdraget har förankrats brett på Jordbruksverket och de har även inhämtat synpunkter från andra myndigheter och livsmedelsbranschens aktörer.
För vattenbruket uttrycks målet som ökad produktion i vikt, och följs upp med hjälp av produktionsstatistik. Jordbruksverket föreslår att produktionen ska öka med 60 procent till 2035, och att uppföljning sker av hur vattenbruk fisk och vattenbruk övrigt (skaldjur, musslor och alger) bidrar till den övergripande målsättningen.
Rapporten finns att ta del av på jordbruksverket hemsida.