Sjömatens dag!
Som en del av Blå mats Sjömatskampanj vill vi, Blå mat och Sjömatsfrämjandet, instifta 19 oktober som en nationell temadag – Sjömatens dag – i Sverige.

I många andra länder är 19 oktober redan etablerad som ”International Seafood Day” och i USA är hela oktober ”National Seafood Month”, vilket är logiskt då det är säsong för många goda sjömatsarter. Vi vill att Sjömatens dag ska bli en dag då vi alla i Blå mat, tillsammans, firar sjömaten genom att lyfta fram dess värde, sprida kunskap och inspirera till ökad konsumtion.
På Sjomatsframjandet.se har vi skapat en egen webbsida för Sjömatens dag - där vi också lagt in en första aktivitet: Sjömatsfrämjandet bjuder in till soppföreläsning.
Nu vill vi fylla webbsidan med fler aktiviteter som ska äga rum över hela landet den 19 oktober 2025. Vi behöver därför er hjälp och medverkan i att forma den svenska Sjömatens dag. Anordna och anmäl en aktivitet så lägger vi in den på webben. Alla insatser, stora som små, är välkomna och viktiga – här är några exempel:
Öppet hus
Öppet seminarium eller föreläsning
Provsmakning
Cook-along
Butiksaktivitet
Workshop
Kampanj i era kanaler
Specialrätt på menyn
Fisketur
Hör gärna av er till info@bluefood.se eller linda@sjomatsframjandet.se, om ni vill bolla idéer så hjälps vi åt med såväl spånandet som med att sprida inspiration och synlighet. Ett bra sätt är också att vi alla sprider hashtagen: #sjömatensdag Blå mat och Sjömatsfrämjandet kommer att sammanställa alla aktiviteter på webbplatsen och göra dem tillgängliga genom våra kanaler som kan sprida dem vidare. Vi kommer bland annat att uppmärksamma Sjömatens dag i tidningen Svensk Fisknäring, genom Blå mats webbplats, nyhetsbrev och sociala medier samt genom att berätta om Sjömatens dag vid andra aktiviteter. Skicka in din aktivitet via denna Anmäl din aktivitet till Sjömatens dag 2025 – helst senast 12 oktober – så hinner den garanterat komma med på Sjömatens dags hemsida och spridas i våra kanaler. Vi ser fram emot att göra den 19 oktober till en dag att minnas och se fram emot – för både smaklökarna och för en framtid med mer sjömat i hela landet – tillsammans med dig!