Svensk fiskuppfödning

Från romkorn till fisk med omtanke om miljön, samhället och oss alla.

Svensk fiskuppfödning

Hur föder man upp fisk? Varifrån kommer ynglen? Hur används antibiotika inom fiskodling? Vem får odla fisk? Hur mycket fisk behöver vi äta? Frågorna kring fiskuppfödning är många. Här kan du följa fiskens olika stadier från det lilla romkornet till den stora fisken, en process som tar flera år. Du kan läsa om varför regnbåge och röding är de vanligaste fiskarna inom svensk uppfödning. Naturligtvis har vi också tankar om fiskfodret och om hur det fördelas. Allt vi gör ska resultera i frisk fisk uppfödd med omtanke om miljön, samhället och oss som ska äta den. För att nå dit utgår vi från gemensamma branschriktlinjer baserade på lagar, förordningar och den långa erfarenheten hos våra fiskuppfödare. 

Illustration Från yngel till storfisk Blå mot transparent bakgrund
500
miljoner kronor var omsättningen hos medlemsföretagen år 2023
130
personer arbetade hos våra medlemsföretag 2023
Det är mycket viktigt att man har en känsla för fisken.
Robert Johansson, Nordic Trout Sweden

Myt: Odlad fisk blir ofta sjuk. Fakta: Svensk fisk är väldigt frisk. Men fiskar blir sjuka ibland, precis som andra djur och människor. De sjukdomar som fisk kan få uppstår hos vild fisk.

Fiskmyt №1: Sjukdomar