Att föda upp fisk

Uppfödning av fisk från avel till försäljning.

Att odla fisk innebär att fisken föds upp och växer sig större i odlingen. Fiskuppfödning kan ha olika syften och produktionen kan därigenom vara fokuserad på endast en del av fiskens livscykel eller hanterar hela livscykeln. Vid uppfödning av fisk sker därmed produktionen i flera steg innan fisken kan transporteras till kunder. Produktionen kan för de olika delarna i livscykeln ske på samma plats eller på flera olika platser.

Vid uppfödning av röding och regnbåge kan produktionscykeln generellt ske enligt följande.

Avelsfisk och befruktning

Ett viktigt första steg i produktionscykeln är avelsfisken, även kallad stamfisk. När avelsfisken är könsmogen, vid cirka 3-4 års ålder kan den kramas på rom (ägg) och som befruktas med mjölke. Avelsfisken kramas generellt när den är mellan 3-8 år.

Kramning av regnbåge
Fotograf Johanna Sandström. Bilden illustrerar romkramning avelsfisk.

Kläckeri

Den befruktade rommen utvecklas sedan till larv som lever av en äggule säck fäst vid sin kropp. När äggulan är helt absorberad kallas den unga fisken för yngel. Denna del av produktionscykel sker i landbaserade system, som kan vara både genomströmningssystem som recirkulerande system.

Gulesäcken
Fotograf Umlax. Bilden illustrerar utveckling till larv som lever av en äggulesäck.

Sättfisk

När ynglen växer till sig genomgår de flera utvecklingsstadier och brukar benämnas sättfisk men även smolt och postsmolt är vanliga benämningar, innan de kan ses som s.k. matfisk som är den vuxna fisken. Sättfisken kan födas upp både i genomströmningssystem som recirkulerande system på land samt i nätkassar i hav, sjöar och vattendrag.

Fiskyngel
Fotograf Umlax. Bilden illustrerar fiskyngel.

Matfisk

Sista steget i produktionen är uppfödning av sättfisken till matfisk. Tiden från romkornet till slaktfärdig fisk kan variera mellan olika arter samt bero av kundens önskemål, men tar mellan 3- 4 år. Produktionen till matfisk sker framförallt i nätkassar i hav, sjöar och vattendrag, i mindre omfattning i landbaserade genomströmningssystem eller recirkulerande system.

Matfiskanläggning Vattudalens Fisk
Fotograf Wenche Hansen. Bilden illustrerar Matfisk.

Bedövning och avlivning samt slakt

När fisken uppnått önskad vikt slaktas de i ett slakteri, som kan vara en mobilanläggning eller en stationär anläggning. För att säkerställa fiskens välbefinnande kräver djurskyddslagstiftningen att avlivning föregås av bedövning.  Vanligaste bedövningsmetoden idag i Sverige är elektrisk bedövning men koldioxid,- och mekanisk bedövning kan förekomma. Efter bedövning strupskärs fisken för att tömma fisken på blod. Härifrån kan den antingen tas upp och isas i plastbackar som sedan transporteras till ett annat slakteri för urtagning, filétering mm eller så sker detta på samma plats.

Röding filétering
Fotograf Svensk Fjällröding. Bilden illustrerar filétering av fisk.

Siffror om fiskarna

0,5-1
kilo är snittvikten på en röding vid slakt
2,5-3
kilo är snittvikten på en regnbågslax vid slakt

Försäljning

Försäljning av fisken kan ske till olika kunder och dessa kan variera över tid.

Producenter av svensk odlad fisk kan sälja sina produkter genom gårdsförsäljning och/eller till olika grossister, livsmedelsindustri, auktioner, internet, matkassar, producentförsäljning och saluhallar.  Grossister säljer vidare till restaurang och dagligvaruhandeln där slutkonsument kan köpa produkterna. Det kan var inget eller upp till tre led mellan producent och slutkonsument beroende på vilken försäljningskanal som väljs.

Regnbågslax dragspel skärbräda
Figuren illustrerar fiskportioner på en skärbräda.
Senast uppdaterad: