Tillstånd, tillsyn och kontroll vid uppfödning av fisk

För att få bedriva en verksamhet som föder upp fisk krävs flera olika tillstånd, anmälningar, dispenser, godkännanden och registreringar.

Verksamheter som föder upp fisk omfattas av ett flertal olika EU-rättsakter men även olika nationella lagstiftningar. I vissa fall har regleringarna också kopplingar till internationell rätt.

Vilka olika beslut som krävs innan en verksamhet kan starta upp beror i huvudsak på verksamhetens tänkta omfattning, utformning, syfte, vilken organism som avses födas upp och var verksamheten är tänkt att lokaliseras.

När alla beslut är på plats och verksamheten startar upp omfattas verksamheten även av tillsyn, offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet.

Det är flera olika myndigheter och till viss del olika enheter inom myndigheterna som ansvarar för både att meddela beslut som att utöva tillsyn och kontroll.

De mest relevanta lagstiftningarna är:

  • Djurhälsolagstiftningen (registrering, godkännanden)

  • Djurskyddslagstiftningen (förprövning)

  • Fiskerilagstiftningen (tillstånd)

  • Foderlagstiftningen (anmälan, registrering, godkännande)

  • Livsmedelslagstiftningen (registrering, godkännande)

  • Miljölagstiftningen (anmälan, tillstånd, dispens)

Men det kan även vara aktuellt med exempelvis bygglov[1] samt att säkerställa att rådighet över ett vattenområde[2] finns. Ska man transportera levande fisk kan det även behövas transportörstillstånd[3]

I syfte att underlätta för vattenbruksföretag, det ska vara enklare att göra rätt, har Jordbruksverket tillsammans med Tillväxtverket och Livsmedelsverket tagit fram en tillståndsguide och checklista för de som vill starta vattenbruk.  

Genom att svara på frågor om verksamheten får du veta vilka tillstånd som måste sökas och vilka uppgifter som ska lämnas till kommunen, länsstyrelsen och andra myndigheter. Tillståndsguide och checklistan och guiden samlar all information på ett enda ställe. Du behöver inte längre leta efter information på flera olika webbplatser.

Verksamts Checklista vattenbruk

Senast uppdaterad: