Hur mår fisken?
Fisk som föds upp i Sverige har få av de fisksjukdomar man kan hitta i övriga Europa.

Olika smittor och sjukdomar hos fisk
Sverige har ett mycket gott hälsoläge hos fisk som föds upp. Vilket innebär att vi har få av de fisksjukdomar som förekommer i Europa. De sjukdomar vi har uppträder i låg frekvens. Ett gott hälsoläge gör att vi kan producera livsmedel av hög kvalitet.
Olika typer av smittor
En smitta kan orsakas av bakterier, virus eller parasiter, och ge upphov till infektioner eller sjukdomar hos djur eller människor. All smitta orsakar dock inte sjukdom hos den som blir smittad men den som bär på en smitta kan sprida smittan vidare till andra djur eller människor eller senare bli sjuk och få symtom.
Olika typer av smittor kan även trivas hos vissa fiskarter eller olika delar av livscykeln, vid olika vattentemperaturer, varför vissa förekommer mer frekvent under vissa gynnsamma år, eller under viss tid på året. Vissa trivs i marina, brackvatten,- eller sötvattensmiljöer. Andra är i behov av olika mellanvärdar, vissa vilda fiskarter kan vara mellanvärd för parasiter, exempelvis gäddans binnikemask och som kan vara ett estiskt problem för slutprodukten.
Varför kan fisk bli smittad
Olika faktorer som till exempel stress eller nedsatt immunförsvar kan bidra till att fisken blir sjukt. Största risken för introduktion av nya sjukdomar utgör flytt av levande fisk. Globala transporter, EU:s fria handel och närheten till andra länder gör att vi alltid lever med risken för introduktion av nya, mer allvarliga, smittor och sjukdomar. Även ett förändrat klimat kan innebära en risk för introduktion av nya smittor och sjukdomar.
Vad görs för att minska risken för smitta hos fisk
Att arbeta med biosäkerheten vid fiskuppfödning är ett sätt att identifiera hur en smitta kan ta sig in i anläggningen, hur den kan spridas inom anläggningen och överföras från den ut i miljön eller till andra anläggningar. De viktigaste delarna i arbetet med biosäkerheten vid en anläggning inkluderar att:
ha kunskap om gällande lagstiftning som att omsätta lagstiftningen till praktisk tillämpning
ha lämpliga metoder för diagnos och upptäckt av olika sjukdomar och smittor
ha metoder för desinfektion och utrotning av olika patogener.
Den grundläggande principen för biosäkerhet är att arbeta förebyggande. Det är bättre att förebygga sjukdomar och smittor än att bota dem.
I den guide som Matfiskodlarna har tagit fram för biosäkerhet kan man läsa mer om olika smittor och hur branschen kan arbeta för att minska riskerna att fisk som föds upp blir sjuk. I guiden finns även en del tips på var det finns mer kunskap om olika fisksjukdomar.
Läs mer i våra Nationella Branschriktlinjer
Målet är ”Frisk fisk in Frisk fisk ut“
Årsstatistik över anmälningspliktiga djursjukdomar
Jordbruksverket sammanställer årsstatistik över anmälningspliktiga djursjukdomar. För åren 2017-2023 har 5 anmälningspliktiga sjukdomar [1] hos odlad fisk förekommit [3] i statistiken framgår indexfall[2].
Årtal och antal indexfall för de förekommande sjukdomarna illustreras i figurerna nedan.




Läs mer här:
Smittskydd och djurhälsa Jordbruksverket
[1] Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2021:10) om anmälningspliktiga djursjukdomar och smittämnen
[2] Indexfall av en sjukdom är det fall av en djursjukdom eller ett smittämne som omfattas av anmälningsskyldighet och som först påvisas under en sammanhängande smittperiod hos exempelvis en och samma art i en anläggning, i ett fiskodlingsläge eller hos vild fisk.
[3] Notera att dessa gäller all odlad fisk oavsett syftet med verksamheten, tex för matproduktion, för utsättning i naturvatten, kompensationsodling.