Fisktäthet vid uppfödning

Vissa fiskarter lever gärna i stim medan andra föredrar ensamhet en stor del av livet.

För att en fisk ska må bra i sin odling finns det flera faktorer att ta hänsyn till, som syre, vattentemperatur, pH-värde, salthalt och fisktäthet.

Vad som får fisken att trivas beror till stor del på ursprunget men kan även ha påverkats av avel. Vissa fiskarter lever gärna i stim medan andra föredrar ensamhet en stor del av livet. Fisk som gärna lever i stim, som röding och regnbåge, gynnas av en högre fisktäthet. Vad som är ett lagom stort stim beror på fiskens art, stam och avelsgrad. Röding trivs ofta i tätare stim än regnbåge, till exempel

Fisktätheten är vanligtvis mellan 15 och 25 kg/m3 för röding och regnbåge, men beror av tid under säsongen, fiskstorlek och fiskart. Tropiska varmvattensfiskarter som exempelvis Tilapia kan trivas i högre tätheter än röding och regnbåge.

Fisktätheten kan även påverka miljön som fisken ska leva i, exempelvis om optimal täthet inte hålls för den specifika artens preferenser, finns det en ökad risk för att fisken blir stressad och risk för sjukdomsutbrott kan öka.

Vad säger lagstiftningen och vad gör företagen

Enligt lagstiftningen ska djurtätheten i en fiskbesättning anpassas till fiskart, livsstadium, odlingsförhållanden och den aktuella utfodringstekniken.

Fiskuppfödarna kontrollerar sina fiskar dagligen och för journal över allt från fisktäthet och vattenkvalitet till utfodring.

Läs mer om hur branschen arbetar med bland annat fiskhälsa och fiskvälfärd i våra Nationella Branschriktlinjer, som utgår ifrån de lagar och förordningar som styr fiskodlingen och genom ytterligare rekommendationer och råd utgör de ett stöd för odlare att arbeta aktivt med kvalitetsarbete inom verksamheten. Vi kallar dem uppfödd med omtanke.

Senast uppdaterad: