Attityder
Inom fiskodlingsbranschen har fiskodlarna varit olika framgångsrika i att skapa positiva attityder och långsiktigt goda relationer med både närboende och intilliggande samhällen.
Matfiskodlarna har genomfört projektet med medel från Landsbygdsnätverket.
Syftet var att genom analys och praktiska försök skapa en metod och ett informationsmaterial som ger odlarna ett stöd i hur man inom verksamheten kan kommunicera både internt och externt för att uppnå positiva attityder och långsiktigt goda relationer. Den svenska fiskodlingsbranschen har efterfrågat orsakssamband, större förståelse och vägledning i hur de kan förmedla ett positivt budskap till närområdet och få medarbetare som känner sig stolta över att få arbeta med fiskodling.
Informationen har samlats in genom kontakter med företag, myndigheter och närboende. Vidare redovisas de aktiviteter som gjorts inom aktiviteten, samt de slutsatser som kunnat dras utifrån dessa.
Förutsättningarna inom svensk fiskodling för att göra detta innebär stora utmaningar. Odlarna inser dock att arbetet med attityder och relationer är en nödvändig, men positiv del i arbetet. Om kommunikationen brister och odlaren har problem med att upprätta positiva attityder och långsiktigt goda relationer inom och utom företaget finns även risk för att detta drabbar personalen som då inte känner sig trygga med, och stolta över, det bolag de arbetar inom. Anställda är bolagens budbärare och en viktig kanal för att lyfta fiskodlingens positiva sidor.
Rapporten finns att ta del av här:
Attityder och relationer