Fem ton grön fisk i disk

5 Ton Grön Fisk i Disk är ett stort utvecklingsprojekt mellan Sveriges lantbruksuniversitet, svensk livsmedelsindustri, detaljhandel och Grythyttan, OrU.

Fem ton grön fisk i disk är ett projekt om framtidens miljövänliga fiskfoder som bygger på kretslopp.

Projektet Fem ton grön fisk i disk har drivits av Axfoundation och Sveriges lantbruksuniversitet under tiden 2018 - 2022.

Steg 1 i projektet startade 2018 med finansiering från Vinnovas program Utmaningsdriven Innovation.

Steg 2 startade 2019 och avslutas i februari 2022.

Partners i projektet var Axfood, Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, Fazer, Fiskhallen Sorunda, Grönsakshallen Sorunda, Härnösand Energi & Miljö, Lantmännen, Marine Feed, Raisio, Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan vid Örebro universitet, RISE, Sweco, Tebrito, Vattenbrukscentrum Norr AB och Älvdalslax.

Associerade partners var Fem landbaserade kretsloppsodlingar för fisk (Aquaagro, BIO Ras Ljusdal, Gårdsfisk, Peckas Naturodling, Smögenlax) samt ASC (Aquaculture Stewardship Council), Beijerinstitutet, Jordbruksverkets vattenbrukskansli, Matfiskodlarna, Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk.

Läs mer om projektet på SLU

Läs mer om projektet på Axfoundation

Rapporter som publicerats i projektet finns att ta del av här:

SLU publicerade rapporter

Filmer som producerats i projektet finns att ta del av här:

Det senaste inom forskning - Hur ska odlad fisk smaka? Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Örebro Universitet utvecklar tillsammans kunskap om odlad fisk som en excellent råvara till det svenska köket.

Hur ska odlad fisk smaka? Resultat från forskningsprojektet Aquafresh. Hur länge ska en röding lagras på is innan tillagning för att optimera smak och konsistens alternativt kvaliteten? Ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Örebro universitet (OrU) för att utveckla en svensk miljövänligt odlad fisk som en naturlig del av det svenska köket.

Hur ska odlad fisk smaka? Forskningsprojektet Aquafresh med fördjupning och förklaring av resultatet. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) utvecklar nu tillsammans med Örebro Universitet (OrU)/Grythyttan metodik för att bättre kunna förstå hur man kan förbättra själva odlingen, inte bara för mer miljövänlig produktion med hög djurvälfärd, utan också för att producera en råvara av högsta gastronomiska kvalitet.


Fler artiklar inom

Svensk fisk – ett hållbart val

Jordbruksverket beviljade Matfiskodlarnas ansökan om projektstöd inom utlysningsområdet informationsinsatser och kunskapsspridning med samhällsnytta.