Satelitprojekt – användning av riskhanteringsverktyg i primärproduktionen av sjömat i Sverige
I det här projektet har IVL Svenska Miljöinstitutet försökt utvärdera om svenska sjömatsproducenter anser sig ha ett behov av stöd i riskarbetet och i så fall hur väl riskhanteringsverktyg svarar mot dessa behov.
Projektet har finansierats av Blå mat – centrum för framtidens sjömat, som finansieras av Formas (diarienummer 2020-02834) och Västra Götalandsregionen (diarienummer RUN 2020-00352).
IVL Svenska Miljöinstitutet har i tidigare projekt utvecklat ett Excel-baserat riskhanteringsverktyg. Detta syftar till att underlätta en systematisk identifiering, analys och värdering av miljörisker inom svensk primärproduktion av sjömat. Användarna svarar på enkla frågor om sin verksamhet för att få stöd att avgränsa arbetet. Därefter guidar verktyget användaren genom riskbedömningens tre steg och alla kombinationer av riskhändelser som användaren valt att inkludera dokumenteras på ett strukturerat sätt. I det här projektet har IVL försökt utvärdera om svenska sjömatsproducenter anser sig ha ett behov av stöd i riskarbetet och i så fall hur väl IVL:s riskhanteringsverktyg svarar mot dessa behov.
Sammanfattning av resultatet
Sammanfattningsvis pekade resultaten mot att branschens kapacitet för systematisk riskhantering är begränsad. Om visionen om en expanderad sjömatindustri i Sverige ska komma att bli verklighet kommer behovet av att stärka den här kapaciteten rimligtvis att öka, särskilt för mer oerfarna aktörer. För att uppnå en efterfrågan måste nyttan av verktyget och verksamheternas behov överensstämma i högre grad än de gör idag. På kort sikt är bedömningen att verktyget har störst värde som utbildningsverktyg eller teoretisk övning. Workshopparna visar att verktyget är funktionellt och användbart efter en kort instruktion. Om andra metoder eller verktyg, som redan används inom näringen, kan uppnå systematisering av riskhantering på motsvarande sätt kan det vara fördelaktigt att utveckla dessa istället för det som utvärderats i denna studie.
Satelitprojekt Användning av riskhanteringsverktyg i primärproduktionen av sjömat i Sverige