Svenskodlad fisk i offentliga kök

Svenskodlad fisk i offentliga kök - Från pandemi till upphandling

Syftet med denna förstudie var att samla information om och därutifrån beskriva utgångspunkt, behov och utmaningar för fiskodlingsbranschen, grossister respektive måltidsansvariga i offentliga kök när det gäller försäljning, förmedling och inköp av svenskodlad fisk.

Det långsiktiga målet med aktiviteten är att, genom ökad kunskap och nya kontaktvägar, skapa förutsättningar för försäljning av svenskodlad fisk till offentlig måltidsverksamhet, öka efterfrågan på svenskodlad fisk och därigenom underlätta en marknadssituation som i förlängningen ökar Sveriges självförsörjningsgrad på sjömat.

Den fisk som produceras i svensk fiskodling hamnar generellt i restaurangkök, i delikatessdiskar eller utanför landets gränser. Både ur miljösynpunkt och utifrån nationell försörjningsförmåga skulle det vara en fördel om mer av den fisk som serverades i Sverige var producerad i landet. Behoven av att höja den nationella försörjningsgraden har blivit extra tydligt under årets pandemi. Den har även tydliggjort ett behov av att överväga nya försäljningsvägar, då hotell- och restaurangbranschen periodvis nästan gått i stå.

I april 2020 togs, på grund av coronakrisen, ett initiativ av Landsbygdsnätverket och projektet MATtanken för att försöka skapa kontakt mellan vattenbrukare och kommunernas måltidsverksamheter. Avsikten var att försöka finna möjligheter för nya vägar till avsättning av fiskodlingens produkter. Initiativen väckte intresse, men ledde inte fram till några långvariga avtal. Vad som blev tydligt var att det finns utmaningar och ett antal kunskapsluckor kring förutsättningarna för en ökad servering av svenskproducerad. Därmed fanns ett behov av att försöka bättre förstå betingelserna för att kunna identifiera lösningar och vägar framåt.

Utifrån resultaten av projektet är slutsatsen att framtida aktiviteter bör fokuseras på att erbjuda saklig, anpassad information om svensk fiskodling till kommunernas ansvariga för måltidsplanering samt att skapa forum för möten och informationsutbyte mellan fiskodlare, grossister och ansvariga för måltidsplanering.

Rapporten från projektet finns att ta del av här:

Svenskodlad fisk i offentliga kök

Fler artiklar inom

Svensk fisk – ett hållbart val

Jordbruksverket beviljade Matfiskodlarnas ansökan om projektstöd inom utlysningsområdet informationsinsatser och kunskapsspridning med samhällsnytta.