Fiskodling i Norr
Fiskodling i Norr - en livsmedelsproduktion med miljöpotential
Projektet sträcker sig över fem år, 2023-2028, och är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet och externa aktörer såsom Statens veterinärmedicinska anstalt, Matfiskodlarna, vattenkraftsindustrin och civilsamhället via Landsbygdsnätverket.
Finansiär är Familjen Kamprads stiftelse.
I projektet ska vi undersöka om och hur röding och regnbågslax kan odlas på ett uthålligt vis i befintliga kraftverksdammar i Norrlands inland – utifrån ett biologiskt, ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv.
Bakgrund
Kraftverksdammar har genom dämningen fått ett förändrat ekosystem, där strandzonens bidrag till sjöarnas födovävar minskat. Detta i kombination med en utarmning av näring i våra inlandsvatten kan minska produktiviteten i dammens ekosystem.
I projektet kommer forskarna att studera om införsel av ny näring till dammen från fiskodling kan bidra till att motverka denna utveckling.
En mer detaljerad beskrivning av den moderna kraftverksdammens biologi och möjliga relation till fiskodling ges i rapporten “Fiskodling i norr: en livsmedelsproduktion med miljöpotential” av A. Kiessling och M. Futter i samarbete med forskare vid SLU och Umeå Universitet (Rapportserie SLU 309).
Syfte & mål
Projektets naturvetenskapliga del syftar till att förstå hur fiskodling i kraftverksdammar påverkar ekosystemet. I andra delar av projektet kommer förutsättningarna för att genom fiskodling producera nyttig mat och skapa nya arbetstillfällen i Norrlands inland undersökas.
Projektmål:
Att undersöka kraftverksdammens ekosystem för att utifrån en helhetsförståelse kunna skapa underlag för framtidens skötselplaner.
Se om kraftverksdammar med fiskodling i öppna kassar skiljer sig från motsvarande kraftverksdammar som inte haft fiskodling.
Utvärdera om fiskodling i öppna kassar kan bidra till ett gott och nyttigt livsmedel, samt nya arbetstillfällen i Norrlands inland, utan att riskera bevarandevärden
Läs mer om projektet Fiskodling i norr - en livsmedelsproduktion med miljöpotential