Ekologiskt hållbar fiskuppfödning

Hållbarhetsarbete är centralt för att företag ska kunna bidra positivt till samhället och miljön.

Odling i solnedgång

Det finns flera olika faktorer som kan även påverka förutsättningarna att bedriva ekologiskt hållbar fiskuppfödning. Exempelvis finns det en rad olika produktionstekniker vid uppfödning av fisk och inom varje produktionsteknik finns en rad olika utformningsval som kan göras, oavsett om anläggningen är lokaliserad på land eller i vatten. De val som görs styrs av bland annat var företaget vill lokalisera sin verksamhet, vilken fiskart som ska födas upp, om det är hela eller delar av produktionscykeln som verksamheter ska omfatta (avelsfisk, rom, yngel, sättfisk, matfisk osv.). Andra faktorer som kan vara styrande är infrastrukturen och omgivningsförutsättningarna för den valda lokaliseringen av verksamheten. Men självklart styr även efterfrågan på marknaden, kunder och konsumenter.

Nedan redogörs kort för ekologisk hållbarhet.

Ekologisk hållbarhet

Ekologisk hållbarhet innefattar allt som har med jordens ekosystem att göra. 

Detta innefattar bland annat klimatsystemens stabilitet, luft-, land- och vattenkvalitet, landanvändning och jorderosion, biodiversitet (mångfald av både arter och habitat), och ekosystemtjänster (t.ex. pollinering och fotosyntes). För de ekologiska systemen går det många gånger att definiera hållbarhet ganska väl. Produktion av varor och tjänster får inte kompromissa med ekosystemens bärförmåga, dvs. naturen måste hinna återskapa uttagna resurser.

Ekologisk hållbarhet rör bland annat funktionsdugligheten hos jordens bio-geo-kemiska system där detta ingår:

  • Vatten (föroreningar, grundvattennivåer, salinitet, temperatur, främmande arter)

  • Luft (föroreningar, partiklar, ozonlagret, klimatsystem, buller

  • Land (föroreningar, erosion, landanvändning, främmande arter)

  • Biodiversitet (arter och habitat (livsmiljöer), GMO)

  • Ekosystemtjänster (t. ex. pollinering, fotosyntes, vattenrening, klimatreglering)

I ekologisk hållbarhet inkluderas ibland även människors hälsa, i den mån den påverkas av den yttre miljön i form av föroreningar, buller etc.

Ekologisk hållbarhet för företag

En förutsättning för företags möjlighet att bidra till en hållbar ekologisk utveckling är att bedriva en verksamhet som innebär så små avtryck som möjligt. 

Området handlar om jordens ekosystem och att långsiktigt behålla dess önskade funktioner, till exempel produktion av mat och energi, tillhandahållande av rent vatten, klimatreglering och rekreation. 

För företagen handlar frågan både om att hantera och minska det avtryck man som företag orsakar i sin värdekedja, men också kring exempelvis resurstillgång.

Mycket utav det som innefattas i ekologisk hållbarhet hanteras inom ramarna för miljölagstiftningen. Exempelvis när företagen söker ett miljötillstånd och i den efterföljande egenkontrollen av verksamheten som i samband med miljötillsyn av verksamheten. Exempelvis hanteras hållbarheten av de resurser som företagen nyttjar, dess klimatpåverkan, påverkan på biologisk mångfald, kemikalieanvändning, avfallshanteringen med mera. 

Det finns flera sätt att kartlägga och skaffa sig kunskap om hur företaget påverkar den ekologiska hållbarheten. Det kan exempelvis vara inom ramarna för sin egenkontroll genom journalföring, provtagning och analyser i miljön som livscykelanalyser med mera. 

Senast uppdaterad: