Asiatisk röding med wokad pak choi och sojadressing
Svensk röding gör sig väldigt bra till asiatiska smaker. Här får den sällskap av vitlöks- och ingefärawokad pak choi och en smått beroendeframkallande varm sojadressing. Är det inte säsong för pak choi går det lika bra med broccoli. Havreris är gott till.

4 port / ca 30 minuter
Röding
4 rödingfiléer à 150 g, gärna med skinn
1 msk neutral olja
1–2 msk smör
salt och nymalen svartpeppar
Havreris
3 dl havreris
6 dl vatten
1 tsk salt
Wokad pak choi
2 pak choi
1 msk neutral olja
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk färsk ingefära, finhackad eller riven
1 tsk sesamolja
Varm sojadressing
½ dl japansk soja
2 msk sesamolja
2 msk honung
1 msk risvinäger eller limejuice
1 liten röd chili, tunt skivad (kan uteslutas)
2 msk vatten
Havreris: Koka riset i lättsaltat vatten enligt förpackningen. Håll varmt under lock.
Sojadressing: Blanda soja, sesamolja, honung, risvinäger och vatten i en liten kastrull. Tillsätt chili om du vill ha hetta. Värm försiktigt tills honungen löst sig – dressingen ska vara varm men inte koka.
Pak choi: Dela kålen i halvor. Hetta upp olja i en wokpanna eller stor stekpanna. Fräs vitlök och ingefära snabbt utan att det tar färg. Lägg i pak choi och woka 2–3 minuter tills kålen blir lätt mjuk men fortfarande har spänst. Ringla över sesamolja och vänd runt.
Röding: Torka av filéerna och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Hetta upp olja i en panna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt. Stek 3–4 minuter tills skinnet är knaprigt. Vänd, tillsätt smöret och ös över fisken i ytterligare 1–2 minuter tills den är precis genomstekt, med en innertemperatur på ca 48 °.
Servera rödingen med havreriset, sojadressingen och de wokade grönsakerna.
Rödingen håller till norrut, i kallt, klart och syrerikt vatten.