Fisktacos på regnbåge med äppelsalsa och jalapeñomajonnäs

Har du svensk regnbågslax hemma? Gör tacos! Fyll tacobrödet med rejäla bitar cornflakespanerad fisk, finskuren asiatisk rödkålssallad och frisk salsa av svenska äpplen. Lägg sedan på en klick het jalapeñomajonnäs och toppa med färsk koriander.

Fisktacos på regnbåge med äppelsalsa och jalapeñomajonnäs

4 portioner / ca 30 minuter


Regnbåge

600 g regnbågsfilé

3 dl cornflakes, krossade till små bitar


1 dl vetemjöl


2 ägg


salt och nymalen svartpeppar


smör till stekning



Asiatisk rödkålssallad


300 g rödkål, tunt strimlad


1 morot, strimlad eller riven


2 salladslökar, tunt skivade


1 msk färsk ingefära, finriven


2 msk risvinäger (eller limejuice)


2 msk sesamolja (rostad för mest smak)


1 msk soja


1 tsk honung



Äppelsalsa


2 svenska äpplen, tex Aroma, fintärnade


½ rödlök, finhackad


½ citron, skal och saft


1 msk olivolja


salt och nymalen svartpeppar



Jalapeñomajonnäs


1 dl majonnäs


1–2 jalapeño (färska eller inlagda), finhackade


1 tsk citronjuice

salt



Till servering

8–12 små tortillabröd


färsk koriander

  1. Rödkålssallad: Blanda rödkål, morot, salladslök och ingefära i en bunke. Rör ihop risvinäger, sesamolja, soja och honung. Häll dressingen över salladen och blanda. Låt marinera medan du gör resten.

  2. Äppelsalsa: Blanda tärnat äpple, rödlök, skal och saft av citron, olivolja samt salt och nymalen svartpeppar.

  3. Jalapeñomajonnäs: Rör ihop majonnäs, hackad jalapeño och lite citronjuice. Smaka av med salt.

  4. Fisken: Skär regnbågsfilén i lagom stora tacobitar. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Vänd fiskbitarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i krossade cornflakes. Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek fisken gyllene och krispig, ca 2–3 min per sida. Lägg på hushållspapper.

  5. Servering: Värm tortillabröden i en torr panna eller ugn. Fyll med rödkålssallad, en bit panerad regnbåge, lite äppelsalsa och en klick jalapeñomajonnäs. Toppa med färsk koriander.

Svenskuppfödd regnbågslax brukar väga mellan 2,5 och 3 kg.


Fler artiklar inom

Klassisk röding med fluffigt mos, lingon och brynt smör

Klassisk röding med fluffigt mos, lingon och brynt smör

Ugnsbakad svensk röding med fluffigt potatismos, syrliga rårörda lingon och koladoftande brynt smör gör vilken dag som helst till en fest. Inlagd rättika blir ett perfekt tillbehör. Se till att du hittar svensk röding. Om du inte gör det, fråga gärna varför.

Asiatisk röding med wokad pak choi och sojadressing

Asiatisk röding med wokad pak choi och sojadressing

Svensk röding gör sig väldigt bra till asiatiska smaker. Här får den sällskap av vitlöks- och ingefärawokad pak choi och en smått beroendeframkallande varm sojadressing. Är det inte säsong för pak choi går det lika bra med broccoli. Havreris är gott till.

Ugnsbakad regnbåge med rostad dillbulgur och citronyoghurt

Ugnsbakad regnbåge med rostad dillbulgur och citronyoghurt

Vill du göra det riktigt enkelt för dig, ät svensk regnbågsfilé till middag! Antingen ställer du in den i ugnen som den är, eller så snabbgravar du den med citron och salt en halvtimme först. Då får den en ännu friskare smak och blir något fastare i köttet. Rostad bulgur med dill- och vitlöksolja, smakrik gurksallad och frisk citron- och honungsyoghurt till det?