Klassisk röding med fluffigt mos, lingon och brynt smör

Ugnsbakad svensk röding med fluffigt potatismos, syrliga rårörda lingon och koladoftande brynt smör gör vilken dag som helst till en fest. Inlagd rättika blir ett perfekt tillbehör. Se till att du hittar svensk röding. Om du inte gör det, fråga gärna varför.

Klassisk röding med fluffigt mos, lingon och brynt smör

4 portioner / ca 30 minuter

Röding

4 rödingfiléer à 150 g, gärna med skinn

1 msk smör eller neutral olja till formen

salt och nymalen svartpeppar


½ citron, skal och saft



Potatismos

1 kg mjölig potatis


50 g smör

2–2 ½ dl varm mjölk


salt och nymalen svartpeppar


strösocker, en nypa

Rårörda lingon


2 dl lingon


ca ½ dl strösocker

Brynt smör

100 g smör

Inlagd rättika


1 rättika, ca 20 cm


½ dl ättiksprit (12 %)


1 dl strösocker


1 ½ dl vatten

  1. Picklad rättika: Skala rättikan och hyvla den tunt med osthyvel eller mandolin. Koka upp ättika, strösocker och vatten, rör tills sockret löst sig. Häll den varma lagen över rättikan, låt svalna och vila minst 30 minuter.

  2. Rårörda lingon: Blanda lingon med socker i en skål. Rör om då och då tills sockret löst sig.

  3. Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och pressa potatisen genom en potatispress eller stöt den med en potatisstöt. Tillsätt smör och varm mjölk lite i taget medan du vispar moset fluffigt med ballongvisp. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och strösocker.

  4. Ugnsbakad röding: Sätt ugnen på 175 °. Lägg filéerna i en smord ugnsfast form med skinnsidan ner. Krydda med salt, peppar, lite rivet skal och saft av citron. Baka i ugnen 12–15 minuter eller tills innertemperaturen är 48 °. Fisken ska vara precis genomstekt men fortfarande saftig.

  5. Brynt smör: Smält smöret i en liten kastrull på medelvärme. Låt det puttra tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Håll ett öga så att det inte bränns! Dra av från värmen och häll över i en liten skål.


  6. Servera fisken tillsammans med potatismos, lingon, rättika och brynt smör.

Rödingen vi föder upp i Sverige är av arten fjällröding, salveliunus alpinus.


Fler artiklar inom

Asiatisk röding med wokad pak choi och sojadressing

Asiatisk röding med wokad pak choi och sojadressing

Svensk röding gör sig väldigt bra till asiatiska smaker. Här får den sällskap av vitlöks- och ingefärawokad pak choi och en smått beroendeframkallande varm sojadressing. Är det inte säsong för pak choi går det lika bra med broccoli. Havreris är gott till.

Fisktacos på regnbåge med äppelsalsa och jalapeñomajonnäs

Fisktacos på regnbåge med äppelsalsa och jalapeñomajonnäs

Har du svensk regnbågslax hemma? Gör tacos! Fyll tacobrödet med rejäla bitar cornflakespanerad fisk, finskuren asiatisk rödkålssallad och frisk salsa av svenska äpplen. Lägg sedan på en klick het jalapeñomajonnäs och toppa med färsk koriander.

Ugnsbakad regnbåge med rostad dillbulgur och citronyoghurt

Ugnsbakad regnbåge med rostad dillbulgur och citronyoghurt

Vill du göra det riktigt enkelt för dig, ät svensk regnbågsfilé till middag! Antingen ställer du in den i ugnen som den är, eller så snabbgravar du den med citron och salt en halvtimme först. Då får den en ännu friskare smak och blir något fastare i köttet. Rostad bulgur med dill- och vitlöksolja, smakrik gurksallad och frisk citron- och honungsyoghurt till det?