Ugnsbakad regnbåge med rostad dillbulgur och citronyoghurt

Vill du göra det riktigt enkelt för dig, ät svensk regnbågsfilé till middag! Antingen ställer du in den i ugnen som den är, eller så snabbgravar du den med citron och salt en halvtimme först. Då får den en ännu friskare smak och blir något fastare i köttet. Rostad bulgur med dill- och vitlöksolja, smakrik gurksallad och frisk citron- och honungsyoghurt till det?

Ugnsbakad regnbåge med rostad dillbulgur och citronyoghurt

4 portioner / ca 30 minuter

Regnbåge

600 g regnbågsfilé

1 msk olivolja

1 liten citron, saften

salt och nymalen svartpeppar

Rostad dillbulgur

3 dl bulgur

6 dl vatten

1 tsk salt

3/4 dl olivolja


1 vitlöksklyfta

1 dl färsk dill

salt och nymalen svartpeppar

Smakrik gurksallad

1 slanggurka

1 tsk salt

1 tsk socker

1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger

1 msk olivolja

1 liten vitlöksklyfta, pressad eller riven

Citron- och honungsyoghurt

2 dl grekisk eller turkisk yoghurt, 10 %

1 msk flytande honung

½ citron, skal och saft

en nypa salt

Festlig topping (kan uteslutas)

ca 50 g regnbågsrom



  1. Lägg regnbågssidan i en lätt oljad ugnsfast form med skinnsidan nedåt. Krydda med salt, peppar och saft av citron. Låt stå medan du förbereder resten. 


  2. Rostad dillbulgur: Sätt ugnen på 200 °. Koka bulgur i lättsaltat vatten tills den är al dente, någon minut kortare än paketets anvisning. Låt ånga av.


  3. Mixa olivolja, dill och vitlök till en dillolja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blanda ner dilloljan i bulguren och sprid ut allt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 10–12 minuter tills bulguren fått lite färg och en rostad yta. Håll varmt.


  4. Regnbåge: Sätt ugnen på 175 °. Ställ in fisken i ugnen i 12–15 minuter tills den är precis genomstekt och saftig, med en innertemperatur på ca 48 °.


  5. Smashad gurksallad: Lägg gurkan på en skärbräda och banka den lätt med en kavel eller ett knivblad tills den spricker. Skär i grova bitar. Strö över salt och socker och låt dra i 10 minuter. Häll av vätskan och blanda med vinäger, olivolja och vitlök.


  6. Citron- och honungsyoghurt: Rör ihop yoghurt och honung med skal och saft från citron. Smaka av med en nypa salt.


  7. Servera fisken med rostad dillbulgur, gurksallad, citron- och honungsyoghurt och regnbågsrom.

I Sverige föder vi upp regnbåge av arten oncorhynchus mykiss.


Fler artiklar inom

Klassisk röding med fluffigt mos, lingon och brynt smör

Klassisk röding med fluffigt mos, lingon och brynt smör

Ugnsbakad svensk röding med fluffigt potatismos, syrliga rårörda lingon och koladoftande brynt smör gör vilken dag som helst till en fest. Inlagd rättika blir ett perfekt tillbehör. Se till att du hittar svensk röding. Om du inte gör det, fråga gärna varför.

Asiatisk röding med wokad pak choi och sojadressing

Asiatisk röding med wokad pak choi och sojadressing

Svensk röding gör sig väldigt bra till asiatiska smaker. Här får den sällskap av vitlöks- och ingefärawokad pak choi och en smått beroendeframkallande varm sojadressing. Är det inte säsong för pak choi går det lika bra med broccoli. Havreris är gott till.

Fisktacos på regnbåge med äppelsalsa och jalapeñomajonnäs

Fisktacos på regnbåge med äppelsalsa och jalapeñomajonnäs

Har du svensk regnbågslax hemma? Gör tacos! Fyll tacobrödet med rejäla bitar cornflakespanerad fisk, finskuren asiatisk rödkålssallad och frisk salsa av svenska äpplen. Lägg sedan på en klick het jalapeñomajonnäs och toppa med färsk koriander.