Ugnsbakad regnbåge med rostad dillbulgur och citronyoghurt
Vill du göra det riktigt enkelt för dig, ät svensk regnbågsfilé till middag! Antingen ställer du in den i ugnen som den är, eller så snabbgravar du den med citron och salt en halvtimme först. Då får den en ännu friskare smak och blir något fastare i köttet. Rostad bulgur med dill- och vitlöksolja, smakrik gurksallad och frisk citron- och honungsyoghurt till det?

4 portioner / ca 30 minuter
Regnbåge
600 g regnbågsfilé
1 msk olivolja
1 liten citron, saften
salt och nymalen svartpeppar
Rostad dillbulgur
3 dl bulgur
6 dl vatten
1 tsk salt
3/4 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 dl färsk dill
salt och nymalen svartpeppar
Smakrik gurksallad
1 slanggurka
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
1 msk olivolja
1 liten vitlöksklyfta, pressad eller riven
Citron- och honungsyoghurt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt, 10 %
1 msk flytande honung
½ citron, skal och saft
en nypa salt
Festlig topping (kan uteslutas)
ca 50 g regnbågsrom
Lägg regnbågssidan i en lätt oljad ugnsfast form med skinnsidan nedåt. Krydda med salt, peppar och saft av citron. Låt stå medan du förbereder resten.
Rostad dillbulgur: Sätt ugnen på 200 °. Koka bulgur i lättsaltat vatten tills den är al dente, någon minut kortare än paketets anvisning. Låt ånga av.
Mixa olivolja, dill och vitlök till en dillolja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blanda ner dilloljan i bulguren och sprid ut allt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 10–12 minuter tills bulguren fått lite färg och en rostad yta. Håll varmt.
Regnbåge: Sätt ugnen på 175 °. Ställ in fisken i ugnen i 12–15 minuter tills den är precis genomstekt och saftig, med en innertemperatur på ca 48 °.
Smashad gurksallad: Lägg gurkan på en skärbräda och banka den lätt med en kavel eller ett knivblad tills den spricker. Skär i grova bitar. Strö över salt och socker och låt dra i 10 minuter. Häll av vätskan och blanda med vinäger, olivolja och vitlök.
Citron- och honungsyoghurt: Rör ihop yoghurt och honung med skal och saft från citron. Smaka av med en nypa salt.
Servera fisken med rostad dillbulgur, gurksallad, citron- och honungsyoghurt och regnbågsrom.
I Sverige föder vi upp regnbåge av arten oncorhynchus mykiss.