Svensk fisk – ett hållbart val
Jordbruksverket beviljade Matfiskodlarnas ansökan om projektstöd inom utlysningsområdet informationsinsatser och kunskapsspridning med samhällsnytta.
Syftet med stödet, som utlysts av Jordbruksverket, är att stödja kompetenshöjande insatser och en ökad samverkan och dialog inom näringen och mellan olika aktörer. Projektstödet kommer från havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021–2027 och finansieras delvis av pengar från Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden.
Projektet har slutredovisats till jordbruksverket.
Sammanfattning av resultatet
Projektet har producerat informativa och opinionsväckande filmer samt genomfört informationsinsatser och kunskapsspridning. Projektet har haft som målsättning att framförallt fokusera på att lyfta det svenska, lyfta personerna bakom den svenska primärproduktionen och belysa hållbarhetsdimensionernas tre delar.
Inom projektet har vi spridit kunskap och informerat om projektet på vår hemsida samt kort informerat om projektet och med en länk hänvisning till webbsidan på Facebook och Linkedin.
Vi har producerat trailer, program som korta filmer och dessa finns tillgängligt här på vår hemsida samt har spridits i olika medier som Youtube, Facebook och LinkedIn.
I insatsen har Matfiskodlarna deltagit samt kontrakterad konsult Gullers Grupp AB. Personer som deltagit är även de som är med i filmen som att flera kontakter har tagits i researchfasen.
Deltagare i programmet är:
• Øystein Evensen, veterinär och professor i akvamedicin, NMBU (Norwegian University of Life Sciences)
• Anders Kiessling, professor i akvakultur, forskare och specialist på hållbar fiskodling, SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet)
• Linda Bjarle, livsmedelscontroller, Helsingborgs stad
• Kristina Sundell, professor i zoofysiologi, Göteborgs Universitet
• Peter Kullgren, landsbygdsminister, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet
• Ann-Sofie Sandberg, professor i livsmedelsvetenskap, doktor i nutrition, Chalmers tekniska högskola
• Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap, Chalmers tekniska högskola
• Wenche Hansen, VD för branschorganisationen Matfiskodlarna
• Michael Björklund, kock vid Smakbyn på Åland
• Marit och Anders Beronius, ägare, fiskodlare Älvdalslax
• Josef Nygren, grundare, ägare, fiskodlare Umlax
• Daniel Bergfors, expert tillstånd och miljöfrågor Umlax
• Martin Bergman, fiskförädlare Bergmans Fisk och Vilt, Vilhelmina
Vi behöver producera mer mat i Sverige, och svenskodlad fisk är det mest hållbara alternativet. Varför äter vi då till 99% norsk lax?
Trailer, program och korta filmer har tagits fram och finns bland annat att ta del av här men även på Matfiskodlarnas Youtube kanal
I programmet "Svensk odlad fisk?" tar vi reda på vart den svenska odlade fisken tagit vägen och vad ministern säger, vi reder även ut några myter. Våga fråga var din fisk kommer ifrån!
Här kan du se en kort trailer för programmet.
De korta klippen finns att ta del av här:
Klipp "Sverige vs Norge" (animation)
Klipp "Ministern om regelförändringar" (Peter Kullgren)
Klipp "God odlad fisk" (Michael Björklund och Martin Bergman)
Klipp "Myten om smuts" (Josef Nygren)
Vi har även delat trailer, program och korta filmer på Matfiskodlarnas Facebook och LinkedIN kanaler vid flera tillfällen.
Flera nyhetsbrev har tagits fram i projektet:
Nyhetsbrev 2023-08-11
Nyhetsbrev 2030811Nyhetsbrev 2024-04-16
Nyhetsbrev 20240416Nyhetsbrev 2024-08-08
Nyhetsbrev 20240808