Projekt

Hållbarhet av svenskt vattenbruk- analys och framtidsscenarier för hållbar tillväxt

Kunskapsspridning och kompetenshöjning om miljömässig-, ekonomisk- och social hållbarhet av nuvarande och framtida vattenbruk i Sverige för att möjliggöra en hållbar utveckling.

RISE Research Institutes of Sweden AB har beviljats projektstöd av Jordbruksverket. Partner i projektet är Sveriges lantbruksuniversitet och Matfiskodlarna.

I projektet kommer svenskt vattenbruk för första gången analyseras utifrån de tre hållbarhetsdimensionerna; miljö, ekonomi och social hållbarhet. Analysen kommer innefatta de mest betydande arterna för livsmedelsproduktion i svenskt vattenbruk, och utifrån denna utgångspunkt tas olika framtidsscenarier fram med hållbarhetsanalyser. Nya metoder kommer utvecklas och en databas kommer upprättas för att samla data som idag är utspridda på många olika mer eller mindre tillgängliga platser, tillgängliggöra kunskap och underlätta framtida arbeten. Resultaten kommer att spridas brett genom en workshop i hållbarhetsanalyser, där deltagarna får ta del av från metodik och kritiska punkter i sjömatsproduktion samt dela erfarenheter med varandra. Resultatet kommer också bidra till en mer hållbar utveckling av svenskt vattenbruk genom att beslutsfattare inom sektorn såväl som på myndigheter få en bättre förståelse för vad olika beslut innebär ur hållbarhetssynpunkt och vägleda besluten mot ökad hållbarhet i svenskt vattenbruk.

Projektets arbetspaket

Projektet delas in i sex arbetspaket: Projektledning och administration (AP1), Databas (AP2), Nuvarande och framtida hållbarhet med avseende på miljö (AP3), ekonomi (AP4), social hållbarhet (AP5) och kunskapsspridning och kommunikation (AP6).

AP2, Databas

Då relevanta data för närvarande ej finns sammanställda för svenskt vattenbruk finns stora behov att systematiskt samla in och tillgängliggöra dessa. Att sätta upp en databas för de data som behövs i projektet kommer gynna projektets genomförande och mål. En databas innehållande relevanta data utgör även en enorm resurs för branschen, myndigheter, forskare m fl.

AP3, Miljömässig hållbarhetsbedömning

Insamling av relevant produktionsdata och statistik för de olika arterna och aktuella produktionssystemen. Data komma samlas in via tillgängliga data i miljörapporter, frågeunderlag följt av intervjuer med relevanta aktörer i värdekedjan, företagsrapporter, vetenskaplig litteratur samt övriga rapporter och statistikdatabaser. LCA modellering i programmet SimaPro av produktionen (hela produktionscykeln) av regnbåge, röding, blåmusslor samt tilapia och clarias i Sverige följt av beräkningar av emissionsdata och övrig miljöpåverkan. LCA-rapporten kommer vara utförd och tredje-partsgranskad enligt ISO 14040 och 14044.

Den tredje aktiviteten i AP3 blir utveckling av metod och modeller som komplement till LCA. Här kommer lokal och regional övergödningspotential adderas den traditionella LCA analysen. Då detta inte gjorts tidigare fullt ut kommer expertis från RISE, SLU och branschorganisation arbeta tillsammans med utvecklingen av denna modell.

AP4, Marknadspotential och ekonomisk hållbarhet

Insamling av relevant marknadsdata som finns tillgänglig idag från t.ex. försäljningsstatistiken. Detta kompletteras med kvalitativ data (intervju/enkät) av nyckelpersoner och intressenter inom värdekedjan med fokus på producenter och återförsäljare.

AP5, Social livscykelanalys

För en korrekt och metodologiskt robust analys kommer fem intressentgrupper (arbetstagare, aktörer i värdekedjan, konsumenter, lokala samhällen och samhället) att kartläggas och intervjuas. Beräkning av mängd tid det tar att producera 1 kg av den funktionella enheten utförs, vilket sedan möjliggör utvärdering av eventuella uteslutningskriterier. Efter datainsamling modelleras systemet och beräkning av sociala risker sker utifrån ett antal sociala påverkankategorier (bestäms utifrån insamlade data). En slutlig social livscykelbedömning utförs, där resultaten från enkäter och bedömning av sociala risker jämförs med genomsnittet i Europa och Sverige. Detta kommer att möjliggöra en bedömning av de övergripande prestationerna för svenskt vattenbruk, samtidigt som eventuella aspekter som kan förbättras eller redan överstiger genomsnittet identifieras.

AP 3-5, Framtidsscenarier

Modellering av hållbarheten för olika framtidsscenarier för utökad vattenbruksproduktion med minskad miljöpåverkan och effektiv resursanvändning. Insamlade data kommer användas som en baslinje och för att modellera potentiell, framtida vattenbruksproduktion. Detta genom att anpassa modellerna för nuvarande produktion efter potentiella framtidsscenarier som tas fram i diskussion med näringen och utifrån omvärldsanalyser. Tänkbara scenarier att modellera är t.ex.:

  • Förändrad fodersammansättning (alternativa makro-råvaror),

  • Förändrad ekonomisk foderkonvertering,

  • Utökad RAS produktion och/eller produktion i öppna system,

  • Annan teknikutveckling (t.ex. odling i semislutna system).

AP6, Kunskapsspridning och kommunikation

Initialt skapas en projekthemsida på RISE och annat lättillgängligt material kring projektet sprids även via SLU:s och matfiskodlarnas hemsidor samt via LinkedIn. När projektet genererat resultat kommer följande spridning av resultatet ske:

  • databas,

  • podd,

  • en omfattande projektrapport,

  • minst två vetenskapliga artiklar,

  • infographics,

  • flera PM med lättillgänglig grafik,

  • workshop med näringen,

  • öppet seminarium,

  • konferenser.

Läs mer om projektet på RISE.

EU-logotyp

Fler artiklar inom

Projekt

Fiskodling i Norr

Fiskodling i Norr - en livsmedelsproduktion med miljöpotential