Ny studie om regnbåge på rymmen - 500 fiskar utrustas med sändare

I fallstudien kommer totalt cirka 500 regnbågar att märkas med fiskspårningsteknik.

Ungefär 90 procent av svensk matfiskproduktion utgörs av regnbåge som odlas i öppna nätkassar. Idag ligger produktionen på 10 000 ton per år. Det händer att fisk ibland kommer ut ur odlingarna (Läs mer här om påverkan på vilda fiskbestånd). Det finns en del studier genomförda tidigare (Läs mer här om olika rapporter och kunskapssammanställningar ) men vi behöver skaffa oss mer kunskap om vilka konsekvenser fiskrymningar kan få. Därför ska forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet nu följa regnbågar via spårsändare i Storsjön i Jämtland.

I fallstudien kommer totalt cirka 500 regnbågar att märkas med fiskspårningsteknik. Den första utsättningen av tre i Storsjön sker hösten 2025. Metoden är välbeprövad. Fisken sövs, det görs ett snitt i bukhålan där sändaren, stor som lillfinger, sätts in.

Projektet, som väntas pågå till 2027, finansieras av Jordbruksverket och EU genom den Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden.

Forskarna som deltar i projektet är Daniel Palm, Petter Lundberg och Gustav Hellström, institutionen för vilt fisk och miljö, samt Hanna Carlberg, institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Akvakultur vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Forskarna kommer att samarbeta med bland annat Vattudalens Fisk och Länsstyrelsen i Jämtland vid genomförandet av projektet.

Forskarnas uppmaningen till fiskare: "Spara magsäcken"

Via sändaren kan forskarna se på fiskens aktivitet om den jagar byten, men inte vad den äter. Därför efterlyser forskarna hjälp från de som fiskar med nät i Storsjön i Jämtlands län.

- Vi ber den som fångar regnbågar att spara huvud, magsäck och tarmar så vi kan samla in och titta mer exakt på vad som finns i deras magar. När du rensar fisken, stoppa hela mag-tarmpaketet och huvudet i en påse, lägg in den i frysen och kontakta oss. Vi är mycket intresserade av magarna även om de verkar helt tomma, säger Daniel Palm på Sveriges lantbruskuniversitet.

Den som fiskar upp en regnbåge med spårsändare uppmanas att ta hand om sändaren och kontakta någon av forskarna. Kontaktuppgifter till forskarna finns här: Ny studie om regnbåge på rymmen - 500 fiskar utrustas med sändare | Externwebben

EU-logotyp

Fler artiklar inom

Projekt

Fiskodling i Norr

Fiskodling i Norr - en livsmedelsproduktion med miljöpotential