Utbyte av erfarenheter och bästa praxis inom svenskt vattenbruk
Nätverksbyggande och utbyte av erfarenheter och bästa praxis inom svenskt vattenbruk och genomförandet av studiebesök.
Matfiskodlarna Sverige AB lämnade in en ansökan om stöd till Jordbruksverket i juni 2023. Jordbruksverket beviljade ansökan om projektstöd för Nätverksbyggande och utbyte av erfarenheter och bästa praxis inom svenskt vattenbruk och genomförandet av studiebesök den i januari 2024 (Journal nr. 2023-2375). Stödet från havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021-2027 finansieras delvis från Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. Projektet startar upp i samband med att stödet beviljades och ska redovisas senast januari 2027.
Matfiskodlarna vill verka för ökat nätverksbyggande, möjliggöra studiebesök, utbyte av erfarenheter, kunskap och bästa praxis både mellan medlemsföretagen som med andra organisationer, kommuner och länsstyrelser med flera aktörer.
För att nå vår vision och värderingar finns det flera vägar fram men där denna insats som vi sökt stöd för innehåller flera viktiga pusselbitar för att kunna bedriva ett långsiktigt arbete med en ökad hållbar blå svensk primärproduktion av odlad fisk.
Ökat nätverksbyggande och utbyte av erfarenheter, kunskap och bästa praxis ska genomföras med målsättningen att framförallt:
Anordna dialog- och informationsmöten för medlemsföretagen, fyra stycken per år samt genomföra ett studiebesök om året.
Anordna dialog- och informationsmöten för utbyte av kunskap, erfarenheter och bästa praxis mellan medlemsföretagen, andra organisationer, myndigheter, kommuner och andra relevanta aktörer vid möten och studiebesök.
Anordna digitala informations- och dialogmöten alt. webbinarium för framförallt Matfiskodlarna, Svenskt vattenbruk och sjömats ekonomiska förening och De Recirkulerande Vattenbrukarna Sverige Ekonomisk Förening Producent Organisation medlemmar, ca 1 gång per år.
Öka nätverksbyggande mellan MFO, SVOS och Recirkfisk genom att löpande informera varandra om vad som är på gång och som har en påverkan på branschen.
Informera om och sprida kunskap om det som händer inom projektet genom nyhetsbrev, på hemsidan som på sociala medier.
Nyhetsbrev:
Nyhetsbrev 2024-01-16Informationsmöte om BKD 24 maj 2024
Matfiskodlarna anordnade ett digitalt informationsmöte om bakteriell njurinflammation (BKD) den 24 maj 2024. Inbjudna till informationsmötet var Medlemsföretagen i Matfiskodlarna och Recirkfisk PO samt Vattenbrukscentrum Norr och Kompensationsodlare.
Presentationerna från informationsmötet finns nu att ta del av här på webbsidan.
Agenda för informationsmötet var:
Vetenskaplig kunskapssammanställning om BKD – Satellitprojekt Centrum för Blå Mat (Hanna Carlberg SLU, Øystein Evensen gästprofessor SLU, NMBU)
Information om ny forskning om BKD som startat upp (Hampus Hällbom SVA och doktorand SLU)
Föreskrift och allmänna råd om åtgärder för att förebygga och hindra spridning av bakteriell njurinflammation (BKD) hos vattenlevande djur (Jordbruksverket)
Frågestund
Presentationer:
SLU Hanna SLU NBMU Öystein SLU SVA Hampus JordbruksverketWebbinarium Vattenbruket & beredskapen 14 mars 2025
Matfiskodlarna anordnade tillsammans med organisationerna Svenskt vattenbruk och sjömat samt Recirkfisk PO ett digitalt webbinarium den 14 mars 2025. Inbjudna till informationsmötet var organisationernas Medlemsföretag samt Vattenbrukscentrum Norr.
Presentationerna från webbinariet finns nu att ta del av här på webbsidan.
Agenda för informationsmötet var:
Livsmedelsverket informerar om deras ansvar och roll för beredskap inom primärproduktion samt NIS2/cybersäkerhetslagen och kommande vägledning.
Jordbruksverket informerar om deras ansvar och roll i arbete med beredskap och vattenbruket samt kommande utlysningar av stöd för robusthöjande åtgärder inom primärproduktionen.
Compare, Ingrid Ivars informerar om och ge råd om "Hur skyddar du din verksamhets digitala egendom".
Presentationer:
Livsmedelsverket Jordbruksverket Compare