Innovationsprojektet Partikel- och slamhantering i semislutna kassar
Sveriges lantbruksuniversitet erhöll projektstöd ur Europeiska havs- och fiskerifonden inom Havs- och fiskeriprogrammet 2014–2020.
Syftet med projektet var att varit att genom försök med ny teknik för uppsamling av partiklar från odling av fisk i öppen kasse finna en tekniskt funktionell, kostnadseffektiv metod att från både miljömässig och ekonomisk synvinkel hantera utsläpp från denna typ av fiskodling.
Projektets övergripande mål var att stödja utvecklingen och expansionen av det kassodlingsbaserade vattenbruket i Sverige.
Projektet har baserats på den tekniska utvecklingen och applikationen av den så kallade miljökassen. Kring denna utveckling har flertalet aspekter utretts, undersökts och testats inom ramarna för projektet. Utifrån ansökan formulerades tidigt tio mål i projektet på vilka arbetet vilat. Slutrapporten redogöra för aktiviteter och resultat som uppnåtts inom ramarna för dessa mål.
Slutrapporten redogör för det arbete, de erfarenheter och resultat som kommit ur projektet ”Partikel- och slamhantering i semislutna kassar”.
Slutrapporten kommer även att vara tillgänglig på Sveriges lantbruksuniversitet och Jordbruksverkets hemsidor.
Landsbygdsnätverket har även uppmärksammat projektet och ni hittar artikeln på Landsbygdsnätverkets hemsida.
Kort sammanfattning av resultatet
Utvecklingen av en semisluten odlingsteknik med uppsamling av fekalier och foderrester har gått starkt framåt under projektets gång. Stora framsteg har gjorts genom vidareutvecklingen av flera prototyper samt relaterade tekniska lösningar. Projektet har demonstrerat att det är möjligt att pumpa upp och avvattna slam från fiskodling i öppen kasse vilket resulterar i ett semi-slutet odlingssystem. Däremot har vägen varit kantad med många utmaningar, tekniska svårigheter och otillfredsställande resultat. Tydligt är att teknikutveckling tar tid och kostar pengar. Den utprovade tekniken är vid projektets slut inte färdigutvecklad för att kunna användas i kommersiella syften. De erfarenheter som testerna med de olika prototyperna samt avvattningsanläggningen givit bidrar till en ökad kunskap och förståelse för vidare arbete och utveckling av denna teknik i framtiden. Vidare har projektet givit möjligheter till utökad kunskap gällande bland annat slam och fosfor från fiskodling. Dessa resultat är viktiga pusselbitar både för det kassodlingsbaserade vattenbruket i Sverige samt för framtida arbete med slam från denna typ av anläggningar.
Slutrapport:
Slutrapport Miljökassen Bilaga 1-15Nyhetsbrev i projektet:
Nyhetsbrev 20190321 Nyhetsbrev 20190819 Nyhetsbrev 20200115 Nyhetsbrev 20210416 Nyhetsbrev 20220318 Nyhetsbrev 20230612