Vattenbruk & fiskuppfödning
Kunskapssammanställningar om vattenbruk och fiskuppfödning finnas här.
Akvakultur i Världen och i Sverige - produktionssystem, arter och volymer (2024)
Sammanfattning
Författarna:
Anders Kiessling är idag professor i Akvakultur vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han har fyrtio års erfarenhet av forskning och utveckling inom akvakultur. Han har arbetat hälften av sitt yrkesverksamma liv i Norge, Kanada och England med odling av såväl kallvattens som tropisk fisk. Han har även arbetat med vandringsbiologi för lax.
Wenche Hansen är idag VD för Matfiskodlarna Sverige AB, som representerar mer än 90% av den odlade fiskvolymen i Sverige. Hon har en bakgrund inom såväl arbete på myndighet som inom konsultverksamhet för vatten och odling i Sverige.
Mål
Intentionen med denna rapport är att ge en sammanställning vad gäller ”State of the art” för både odlingsteknik som produktion i världen och i Sverige. En ytterligare intention är att ge en mer allmängiltig klassificering av våra olika produktionsformer, med målet att vi skall kunna kommunicera med varandra och faktiskt mena samma sak. Språkförbistring är idag ett uttalat problem för såväl lagstiftare, kontrollerande myndigheter som den som vill förstå näringen och dess olika delar. En sista intention är att ge en historisk bakgrund. Inte för att vi är bunden av vår historia för utvecklingen framåt, tvärt om, utan för att ge en förståelse för varför vi är där vi är och kanske kunna lära något av vår historia.
Rapporten inleds med en introduktion där bl.a. begreppet akvakultur kommer att behandlas översiktligt. Sedan kommer olika produktionsformer inom akvakultur att beskrivas. Vi kommer efter det att gå in på akvakulturens utveckling fram till idag, både globalt, inom Europa och i Sverige. Rapporten innehåller avslutningsvis en beskrivning av den svenska akvakulturbranschen och ett avsnitt om dess utveckling utifrån författarnas egen erfarenhet och utvecklingen i för Sverige relevanta länder.
Akvakultur i världen & i SverigeRapporten finns även tillgänglig på SLU hemsida.
Fiskodling i norr - en livsmedelsproduktion med miljöpotential (2023)
Sveriges lantbruksuniversitet, och Anders Kiessling professor i akvakultur och Martyn Futter docent i vattenkemi med flera har publicerat en ny rapport om fiskodling i norr och dess miljöpotential.
Anders och Martyn har insett att det behövs en mer lättläst sammanfattning av det som forskningspublikationer och rapporter faktiskt säger och att enkelt formulera vad vi faktiskt vet och vad vi behöver veta mer om, för att fiskodling i norrländska älvar inte bara skall producera ett fantastiskt livsmedel utan också göra det på ett för omgivande miljö positivt sätt.
Detta arbete är därför sammanfattningen av många forskares arbete och personliga erfarenhet.
Sammanfattning
Under 1900-talets första hälft genomgick våra älvar en radikal förändring. Samtidigt som Sverige fick en klimatsmart energikälla skapades oavsiktligt helt nya ekosystem. Frågan är om dessa nya ekosystem behöver mänsklig intervention, också med tanke på den nu eskalerande klimateffekten, för att uppnå balans? En mångvetenskaplig grupp forskare vid SLU och Umeå universitet ställer nu frågan vilken ytterligare kunskap som behövs för att säkerställa en eko- och sociosystembaserad skötselplan för våra norrländska kraftverksmagasin. En plan som både tar hänsyn till miljön, lokalsamhället och Sveriges behov av ökad inhemsk livsmedelsförsörjning.
Fiskodling i norr - en livsmedelsproduktion med miljöpotentialRapporten finns även tillgänglig på SLU hemsida.